018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Besplatna pravna pomoć za žene invalide (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Žene sa invaliditetom ne smeju da trpe nasilje u porodici i diskriminaciju i da ćute o tome poruka je Udruženja “Iz kruga”, gde oni kojima je to potrebno mogu dva puta nedeljno da dobiju besplatnu pravnu pomoć, savet, kao i zastupanje u sudskim postupcima. Pomoć mogu dobiti u prostorijama udruženja, u tržnom centru Kalča – lamela E, lokal 14, utorkom i četvrtkom od 11 do 14 sati.

Živana Simonović samo je jedna od onih koja se udruženju “Iz kruga” obratila za pomoć. Njoj je, kako kaže, u detinjstvu dijagnostikovana lakša demencija, zbog čega je morala da ide u školu 14. oktobar. Danas je samohrana majka i brine o dvadesetogodišnjem sinu invalidu. Problem je, kaže, što u Centru za socijalni rad pokušavaju da joj oduzmu roditeljsko pravo, jer smatraju da nije sposobna da brine o njemu. Ipak, ona tvrdi da to nije tačno, što je proteklih 20 godina i dokazala. Zbog toga joj je neophodna pravna pomoć, koju sama ne može da priušti, jer živi od socijalne pomoći.

Predsednica Udruženja “Iz kruga” Jasmina Barać kaže da broj osobažena sa invaliditetom koje se javljaju za pomoć nije veliki. Razlozi su, smatra, strah, nedovoljna informisanost o njihovim pravima, a i to što su u najvećem broju slučajeva finansijski zavisne upravo od onih koji ih zlostavljaju. Ipak, Barać apeluje na njih da dođu u udruženje ili makar pozovu SOS telefon 018/252010, kako bi se informisale o načinima pomoći.

- One koji se jave za pomoć najčešće se žale na diskriminaciju na ulici, u javnom prevozu, institucijama, ali postoje osobe koje se javljaju i zbog zlostavljanja u samoj porodici - kaže advokat Petar Kostić, koji je u udruženju “Iz kruga” spreman da pomogne svima kojima je to potrebno svakog utorka i četvrtka od 11 do 14 sati.

Kostić i Barać dodaju da većina ovih slučajeva ima pozitivan ishod, pa ne postoji razlog da žene sa invaliditetom ćute i trpe nasilje. Oni smatraju da što se više priča o ovome, podiže se svest o pravima osoba sa invaliditetom i utiče na smanjenje nasilja nad njima.

Povezane vesti