018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Besplatan epidural u Srbiji realnost ili … (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Posle najave ministra zdravlja Zlatibora Lončara date listu “Blic“ da će od januara epiduralna anestezija biti besplatna za sve porodilje u Srbiji, postavlja se pitanja ko će, zbog manjka anesteziologa, obavljati tu proceduru. Letos je direktor ginekološko-akušerske klinike u Nišu dr Bojan Lukić, gostujući na Niškoj televiziji rekao da bi za redovno sprovođenje te procedure bilo potrebno makar duplo više anesteziologa nego sada.
Bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju biće od januara 2016. godine besplatan za sve trudnice u svim porodilištima u Srbiji!
Ovo je juče ekskluzivno za „Blic“ najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Odluka je usledila nakon pisanja “Blica” o neujednačenim cenama vanstandardnih usluga u porodilištima, a pre svega bezbolnog porođaja.
Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo zasedala je krajem oktobra i svoje mišljenje o ukidanju participacije za epidural prosledila Ministarstvu zdravlja.
“Jednoglasno smo doneli odluku da za sve trudnice epidural bude besplatan, odnosno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ustanovili smo da je postojala velika razlika u cenama, kao i u dostupnosti ove usluge. Davaće se onim ženama koje to budu želele i koje nemaju kontraindikacije”, kaže za “Blic” dr Aleksandar Stefanović, predsednik Republičke stručne komisije i direktor GAK “Višegradska”.
„U nekim regionima nema anesteziologa koji treba da rade osnovni posao, a kamoli da daju anesteziju prilikom porođaja. To je i razlog zašto ove usluge nema u svakom porodilištu. Na Ministarstvu zdravlja je da sagleda kapacitete i da reorganizuje službu“, kaže dr Aleksandar Stefanović.
Kako je “Blic” već pisao, bolnice dobijaju novac od RFZO za kupovinu anestetika i katetera, koji spadaju u potrošni materijal. Međutim, već godinama unazad ustanove koje naplaćuju epidural dobijaju novac dva puta – uslugu naplate od pacijenta, a materijal od RFZO.
U beogradskom KBC „Dragiša Mišović” i u Višegradskoj epidural je i sada besplatan. GAK „Narodni front” cenu je hteo da podigne sa 12.000 na 15.000 dinara, dok u Subotici bezbolan porođaj košta čak 18.000 dinara.
Za Kragujevčanke je epidural godinama besplatan. U Novom Sadu anestezija se ne daje u redovnom postupku, već samo kada to zahtevaju medicinski razlozi. U Nišu i Leskovcu ova usluga ne postoji.