018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Beograd domaćin Ekspo Rusija-Srbija 2014.

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Beograd je bio domaćin rusko-srpske privredne izložbe Ekspo Rusija-Srbija 2014, na kojoj je učestvovalo 87 kompanija iz 17 regiona Rusije, kao i više od stotinu domaćih preduzeća. Cilj ove manifestacije jeste unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje dve zemlje, ističu organizatori.

Organizatori skupa, „Zarubež Ekspo“ u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Međunarodnom asocijacijom svetskih fondova, ističu da ovakvi događaji predstavljaju preduslov za direktne razgovore i poslovne susrete predstavnika kompanija iz obe zemlje. Takva saradnja bi trebalo da dovede do dugoročnih partnerstava, rekao je Mihailo Vesović, potpredsednik PKS.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije na snazi je već 14 godina. Srpski izvoz 2000. godine u Rusiji je vredeo svega osamdeset miliona dolara, a 2013. premašio je milijardu dolara. To je dobar rezultat, dok se struktura izvoza kvalitetno unapređuje.

Veliku podršku razvijanju saradnje između Srbije i Rusije predstavlja i Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje, istakao je Vladimir Grišin, predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije, i dodao da mogućnosti unapređenja privrednih odnosa ipak nisu dovoljno iskorišćene.

Većnik GO Medijana, Bojan Cvetković, koji je na ovaj skup pozvan kao potpredsednik Udruženja rusko-srpske poslovne saradnje, ističe da su ovakve manifestacije od izuzetnog značaja da se potencijalni investitori i domaći privrednici upoznaju i razmotre mogućnosti za saradnju. Kada je reč o našem gradu, buduću da smo nekada imali jaku industriju, moguće su investicije u najrazličitijim oblastima, kaže Cvetković.

Povezane vesti