018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Belmužijada u Svrljigu

Komentari: isključeni

Svrljig ima dobre ljude velikog srca, koji ce se i ove godine pokazati kao najbolji domaćini, istakao je Milija Miletić, predsednik opštine Svrljig prilikom otvaranja osme Belmužijade.

Ova tradicionalna, privredno-turistička manifestacija koja se održava od 2. do 4 avgusta u Svrljigu, okupiće po očekivanjima organizatora vise od 60 000 ljudi.

2006. godine kada je odrzana prva Belmužijada poseta je bila skromna, svega stotinak posetilaca, da bi danas posle 7 godina, Belmužijada postala tradicionalna manifestacija svrljiškog kraja i jedinstven turistički brend na ovim prostorima.

Drugog avgusta, prvog dana Belmužijade, pored tradicionalnih takmičenja, nastupio je folklorni ansambl iz Grčke koji je u svojoj karakterističnoj koreografiji izveo splet igara.

U nastavku zabavnog programa u takmičenju za izbor Miss mala pastirica u kategoriji devojčica do 9 godina, po odluci specijalnog žirija, pobedila je Katarina Nikolić iz Svrljiga.

Ono po čemu je ova manifestacija prepoznatljiva jeste takmičenje u pripremanju belmuža, tradicionalnog svrljiškog specijaliteta. Recept je jednostavan. Potrebno je imati samo dovoljnu kolicinu mladog punomasnog svrljiškog sira, kukuruznog i psenicnog brašna.

 Prvog dana Belmužijade u okviru zabavnog programa, nastupio je Dragoslav Mihajlović Kanarinac. U subotu nastupa Haris Džinović, a završne večeri Aco Pejović.

Povezane vesti