018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Belgijska firma: Imamo gubitke zbog propusta Srbije

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Belgijske kompanije Energo Zelena i Zelena N.V. saopštile su da su podnele zahtev za arbitražu protiv Republike Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID), zbog, kako tvrde, sistematskih propusta Srbije da sprovede sopstvene propise u oblasti prerade životinjskog otpada.
Upravni odbor kompanije je, takođe, doneo odluku da obustavi sve aktivnosti postrojenja u Inđiji, jedinog postrojenja za neškodljivu preradu opasnog životinjskog otpada u Srbiji koje je u potpunosti usklađeno sa domaćim propisima. Kompanije Energo-Zelena d.o.o. i Zelena N.V. odlučile su da započnu međunarodnu investicionu arbitražu protiv Republike Srbije zbog značajnih gubitaka i štete koja je pričinjena poslovanju kompanije u Srbiji u oblasti neškodljive prerade životinjskog otpada. „Do gubitaka i štete je došlo zbog niza nedozvoljenih radnji i propusta od strane nadležnih organa Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju Energo-Zelene.“Energo-Zelena je, suprotno tom principu jednakog tretmana, kontinuirano izložena očitoj diskriminaciji i nelojalnoj tržišnoj konkurenciji, a sistematskim propustima da sprovede sopstvene propise o preradi životinjskog otpada Srbija ne samo da je nanela značajnu štetu kompaniji, već je ugrozila životnu sredinu i javno zdravlje svojih i građana drugih zemalja“, ocena je te kompanije. Energo-Zelena tvrdi da je Srbija, takođe, prekršila svoje međunarodne obaveze koje proističu iz bilateralnog investicionog sporazuma sa Belgijom (Sporazumom između Belgijsko-luksemburške ekonomske unije i Srbije i Crne Gore o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja koji je stupio na snagu 2007. godine).
Ta kompanija navodi da je pokušala da spor reši mirnim putem, ali da je „naišla na prazna obećanja, kontinuirano flagrantno kršenje zakona i očigledan nedostatak iskrene namere srpske strane da se reši problem“.
Do kraja decembra svih 43 zaposlenih u Kompaniji ostaće u radnom odnosu, a iz Energo-Zelene najavljuju da će fabrika, u koju je inicijalno uloženo 21,5 miliona evra, biti zatvorena.
Tanjug 25.11.2014 12:13