018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

BATUT O ZAGAĐENJU

Zadatak nadležnih je da prate stanje životne sredine, a činjenica je da dejstvo bilo kakvih čestica mora biti dugotrajno kako bi se uopšte odrazilo na zdravlje stanovništva, izjavila je za NTV V.D. Direktor instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, Verica Jovanović. Ona je naglasila da vremenske prilike idu na ruku i da se sada situacija menja na bolje.
Situacija sa aerozagađenjem je konstantna i traje godinama, a u zavisnosti od klimatskih uslova i promena dolazi do registracija određenih čestica u vazduhu, istakla je V.D. direktorka instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, koja je nedavno boravila u Nišu.
Jovanović je istakla da nije zabeležen ni povećan broj respiratornih oboljenja, i podvlači da se radi o uobičajenim podacima koji su karakteristični za ovaj period godine.
ch Verica Jovanović, V.D. Direktor instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“
Hirurške maske se kažu stručnjaci ne preporučuju, jer nemaju nikakav zaštitni efekat, dok su rezultati jednog istraživanja koje je obavljeno u Škotskoj prošle godine, pokazali da većina dostupnih maski u svetu propušta do 68 % čestica.