018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Batine – vaspitni metod ili zlostavljanje?

Komentari: isključeni
Tagovi:

Iako je fizičko kažnjavanje dece zabranjeno u školama, ono je i dalje nekažnjivo u porodičnom domu. Poslednje UNICEF-ovo istraživanje pokazuje da 38 odsto roditelja u Srbiji tuče svoju decu, dok 70 odsto građana smatra da je fizičko kažnjavanje dobar vaspitni metod. Ipak, očekuje se da će prednacrt građanskog zakonika, koji zabranjuje svako zlostavljanje deteta, kao i u 30 zemalja širom sveta, biti usvojen.

Batina je iz raja izašla. Da li je ova poslovica tačna pokazaće stručna javnost kada odluči da li fizičko kažnjavanje dece treba zakonom zabraniti, ili je to jedna od nužnih disciplinskih mera roditelja u vaspitavanju dece. Deci se na štetno ponašanje može ukazati i bez batina. Zabrana izlaska ili ukidanje đžeparca je efikasniji način disciplinovanja od batina. „Ćuške“ mogu povrediti telo i ličnost deteta, ali stavovi građana Srbije se, po ovom pitanju, ipak sučeljavaju.

Zaštitnici građana, ali i veliki broj nevladinih organizacija, zalažu se za zakonsku zabranu fizičkog kažnjavanja dece. Iako roditelji različito reaguju na moguće sankcije u budućnosti, ne bi trebalo izjednačavati fizičko kažnjavanje i zlostavljanje dece.

Cilj zakonske zabrane o kažnjavanju jeste u tome da roditelji uspostave kvalitetan odnos sa svojom decu, kažu njegovi podnosioci. Granica između lakšeg telesnog kažnjavanja i zlostavljanja je tanka. Zbog toga su zabranu vaspitanja dece batinama do sada usvojile 33 zemlje , od kojih se 23 nalaze u Evropi. Velika Britanija je 2004. zabranila fizičko kažnjavanje dece, ali je zakon kasnije dopunjen, pa se roditelji sankcionišu samo ukoliko se na mestu udarca pojavi modrica, otok, podliv ili ogrebotina. S druge strane, u Švedskoj je od 1979. zabranjeno na bilo koji način fizički kažnjavati decu.

Povezane vesti