018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ban za pregovore, saudijski kralj za nastavak napada

Od:
Komentari: isključeni

ŠARM EL-ŠEIK – Generalni sekretar UN Ban Ki-mun istakao je danas na sastanku Arapske lige u egipatskom letovalištu Šarm El-Šeiku da su pregovori jedino sredstvo kojim bi se sprečio dugotrajni konflikt u Jemenu.
Saudijski kralj Salman je na ovom skupu izjavio da vojna intervencija u Jemenu neće prestati dok ta zemlja ne bude stabilna i bezbedna, prenosi AP.
Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.
Huti, kao i Teheran, demantuju da ih Iran materijalno podržava i naoružava kao što se tvrdi u mnogim arapskim i zapadnim zemljama.
Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi istakao je u obraćanju na skupu kako je intervencija međunarodne koalicije u Jemenu bila „neizbežna“.
Predsednik Sisi se založio za stvaranje zajedničkih arapskih vojnih snaga, navodeći bez pominjanja bilo koga posebno, kako je arapski svet suočen sa „nezapamćenim“ pretnjama.
Međunarodni priznati predsednik Jemena Abed Rabu Mansur Hadi uputio je sa skupa u Šarm El-Šeiku poziv stanovnicima Jemena da organizuju „masovne mirovne demonstracije“.
Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspeo je da pobegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom Huta.
Jemenski predsednik je miliciju Huta nazvao „iranskom lutkom na koncu“, optuživši je kako je svojom političkom nezrelošću uništila Jemen.
Sastanak Arapske lige u egipatskom letovalištu Šarm El-Šeik usledio je samo nekoliko dana nakon početka vazdušnih napada 10-člane koalicije zemalja na položaje Huta u Jemenu.
Od 22 šefa zemalja članica Arapske lige današnjoj prvoj sedinici sastanka te organizaciji prisustvovalo je njih četrnaest.
Obraćajući se skupu u Šarm El-Šeiku porukom na svom vebsajtu, ruski predsednik Vladimir Putin je istakako kako arapske zemlje treba da reše svoje probleme mirno i bez spoljnog mešanja.
„Vaš sastanak se dešava u trenutku komplikovanih javno-političkih i ekonomskih dešavanja u zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike, sa kojima je Rusija bila povezana odnosima prijateljstva i saradnje“, ističe Putin u svojoj poruci učesnicima sastanka.

Tanjug 28.03.2015 13:06
AP Photo/Hani Mohammed