018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ban traži osnivanje specijalnog suda o zločinima OVK na KiM

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sledeće godine formira specijalni sud koji bi se bavio pitanjima ratnih zločina OVK na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

„Snažno zahtevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da osiguraju da se specijalni sud formira najkasnije početkom 2015. godine“, naveo je Ban je u najnovijem izveštaju o situaciji na Kosovu koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti UN 25. avgusta.

Generalni sekretar UN je ocenio da je izveštaj Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca specijalnog istražnog tima (SITF) za zločine OVK od 29. jula „od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela“.

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula objavljenom na sajtu UN, Ban je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje Evropske unije, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Pristine.

Ban je pozdravio formiranje nove vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem 29. aprila istakavši da je ona spremno pokazala privrženost nastavku dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU i punoj primeni Briselskog sporazuma.

On je pozitivno ocenio proces parlamentarnih izbora na Kosovu, naročito učešće kosovskih Srba na severu Kosova i dodao da postizborni pregovori predstavljaju još jedan važan test političke zrelosti kosovskih institucija.

Ban je osudio nasilje u Južnoj Mitrovici 22. juna i ukazao da je od suštinske važnosti da se izbegavaju „jednostrane akcije i zapaljiva retorika“ da bi se održala atmosfera koja vodi ka uspešnom nastavku dijaloga.Taj incdinet pokazuje, upozorio je Ban, da je put ka pomirenju zajednica dug i naporan i da je „neophodno da sve strane prenesu na teren napredak koji su u Briselu postigli lideri“.

Ban je u izveštaju takođe pozdravio formiranje novih skupština opština i usvajanje statuta srpskih opština na severu Kosova.

(Tanjug)
 

Povezane vesti