018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Bamije najavljuje tužbu protiv šefa Euleksa

Od:
Komentari: isključeni

PRIŠTINA – Suspendovana tužiteljka Euleks iz Velike Britanije Marija Bamije najavila je da će tužiti za klevetu šefa te međunarodne misije na Kosovu i Metohiji Gabrijela Meučija, javljaju prištinski mediji.
Meučije je ranije optužbe za korupciju u Euleksu, koje je Bamije iznela na račun kolega koje rade ili su radili u misiji, ocenio kao rasističke, podsećaju mediji.
Prištinska TV Klan prenosi da je Bamije tu Meučijevu izjavu ocenila kao klevetu.
„Meučijeve izjave predstavljaju klevetu i razmišljam da pokrenem sudsku proceduru“, kazala je Bamije a prenosi TV Klan.
Bivša tužiteljka Euleksa je prošle godine, pre nego što je suspendovana, optužila svoje kolege da su uzimali mito u pojedinim slučajevima u zamenu za okončanje istraga.
Bamije je krajem januara govorila o korupciji u Euleksu pred Odborom za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu i, pored ranijih optužbi, iznela i da su visoki zvaničnici Euleksa proneverili brojne fondove namenjene borbi protiv kriminala i korupcije.
Korupcionaška afera u Euleksu izbila je pre nekoliko meseci zbog sumnji da je bivši predsednik saveta, sudija Euleksa Frančesko Flori uzeo mito da bi okončao krupne slucajeve kriminala i korupcije na Kosovu. Sumnja se da su u te slučajeve bili ukljuceni i glavna tuziteljka Euleksa Jaroslava Novotna i zamenik šefa tužilaštva Džonatan Ratel.

Tanjug 22.02.2015 08:17