018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Avgustovska mala matura

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Učenici osmog razreda koji zbog bolesti nisu polagali završni ispit u junu, radili su danas test iz srpskog jezika. Ipak, pošto je junska mala matura poništena, rezultati sa ovog testa se neće računati, pa je ovo polaganje samo formalnost, kako bi đaci dobili diplomu o završenom osnovnom školovanju, pojašnjavaju u Ministarstvu prosvete. U Nišu su 23 učenika stekla pravo da polažu test iz srpskog jezika u drugom krugu, ali se na polaganju pojavilo njih 12.

Tačno u 10 počelo je polaganje mature bez smisla, kako je već prozvana u medijima. Uprkos tome što se neće bodovati, 1200 dece u celoj Srbiji moralo je da polaže test kako bi dobili diplomu o završenom osnovnom školovanju I kako bi mogli da upišu srednju školu. U Nišu su 23 učenika stekla pravo da polažu ispit iz srpskog jezika u drugom krugu, ali se na polaganju pojavilo njih 12. Iako smatraju da je avgustovska matura nepotrebna, oni su se potrudili da test urade što bolje.

Načelnik Školske uprave Nišavskog upravnog okruga Živomir Jovanović kaže da zakon nalaže da svi osmaci polažu završni ispit, pa makar rezultati bili i poništeni. Zbog toga je i ova avgustovska matura bila neophodna.

Direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović”, gde je u Nišu organizovano polaganje, kaže da je sve proteklo u najboljem redu i smatra da je mali odziv dece posledica nedovoljne informisanosti roditelja o značaju polaganja male mature.

Ove učenike u utorak, 27. avgusta, očekuje polaganje testa iz matematike. Pri upisu u srednje škole bodovaće se uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu, a prilikom popunjavanja liste želja osmaci mogu da navedu sve škole i obrazovne profile, ne samo one u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Međutim, kako bi upisali željeni smer moraće da imaju najmanje onoliko bodova koliko i poslednji primljeni đak u julu.

Povezane vesti