018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Autori saglasni: predstava vredi svaki uloženi dinar

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

A dva dana pred premijeru, u Pozorištu je održana konferencija za novinare na kojoj se čulo da predstava „Konstantin“ vredi svaki uloženi dinar. U tome su saglasni pisac teksta Dejan Stojiljković, reditelj Jug Radivojević i v. d. upravnika Pozorišta Ivan Vuković.

„Kvalitet predstave i tradicija niškog pozorišta od 125 godina bila su jedina merila koja su nam bila važna u kreiranju ove predstave“, reči su v. d. upravnika Ivana Vukovića.“Konstantin“ je projekat u koji je uključeno osam srpskih pozorišta, 20 glumaca će biti na sceni, a tim čini još 300 ljudi koji su od 22. januara po deset sati dnevno radili na predstavi. Za pripremu predstave bilo je veoma malo vremena. Dejan Stojiljković je dramu počeo da piše krajem novembra prošle godine, Jug Radivojević pozvan je da režira „Konstantina“ 28. decembra, tako da su kratki rokovi , takođe , uticali na cenu predstave.

Na konferenciji novinari nisu dobili projektovanu specifikaciju troškova predstave. U protekloj nedelji  pažnju javnosti je najviše privukao honorar reditelja Juga Radivojevića, kao i činjenica da devetoro glumaca iz niškog pozorišta nije dobilo honorare, jer u matičnom pozorištu rade za platu, za razliku od njihovih kolega iz Beograda, Kragujevca, Kruševca, Zaječara, Leskovca i Banjaluke.

Primedba koja se mogla čuti u javnosti u protekloj nedelji je i ta da je devetnaest miliona dinara potrošeno za predstavu koja je za “jednokratnu upotrebu“. Reditelj Jug Radivojević naglašava da „Konstantin“ nije recital, niti prigodna priredba, već ozbiljan pozorišni komad koji će se igrati nekoliko sezona širom Srbije, ali i u regionu.

Predstava „Konstantin“ deo je državnog projekta u okviru obeleževanja jubileja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Na premijeri u sredu u niškom pozorištu neće biti državnog vrha, ali će zato biti u beogradskom Narodnom pozorištu 4. marta, kada će biti izvedena treća repriza ovog komada.

Premijera, trenutno medijski, najpopularnije predstave u Srbiji zakazana je za sredu, 27. februara, u 20 sati, prva i druga repriza odigraće se 28. februara i 1. marta, a najavljena je još jedna za 11. mart, kada je i rođendan Narodnog pozorišta. Karte po ceni od 800 i 600 dinara su od danas u prodaji, a interesovanje je toliko veliko da su skoro sve već rasprodate. Inače, predstava traje jedan sat i petnaest minuta, a da li će ona narodna  „koliko para – toliko muzike“ važiti i posle 27. februara, ostaje da se vidi.

Povezane vesti