018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Austrija protiv daljih sankcija Rusiji

Od:
Komentari: isključeni

BEČ – Austrijska vlada smatra da u ovom trenutku ne treba uvoditi dalje ekonomske sankcije protiv Rusije, već da, kako je rečeno danas na konferenciji za medije, EU treba da se fokusira na dijalog sa Moskvom povodom ukrajinske krize.
Austrijski kancelar Verner Fajman je, posle današnje sednice vlade, rekao da Beč želi dobru saradnju u regionu, i dodao da je za to potrebno međusobno poštovanje, a to znači i da Rusija mora poštovati terotorijalni integritet i suverenitet zemalja.
„Sigurno je da nećemo reći da ne treba uvoditi dalje mere šta god radio predsednik Rusije Vladimir Putin. Međutim u ovom trenutku smatramo da ne treba uvoditi dalje ekonomske sankcije i želimo da vidimo razgovore EU i Rusije“, kazao je Fajman na konferenciji za štampu.
On je izrazio zadovoljstvo što će razgovore EU i rusije voditi šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.
Fajman je izrazio uverenje da će Austrija jedinim glasom i stavom podvući da su pregovori važni, i da sankcije trenutno ne bi ispunile očekivanja.
„U ovom trenutku bi dijalog bio snažniji od sankcija u cilju postizanja deeskalacije i mirnog suživota“, ocenio je Fajman.
I vicekancelar Rajnhold Miterlener je kazao da Beč ne želi dalje sankcije. „Smatramo da dosadašnji put sankcija nije vodio ka napretku“, podvukao je Miterlener.
Tanjug 18.11.2014 11:19
Foto Tanjug, IVA, ilustracija