018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Atina: Grčka neće i ne može da izađe iz evrozone

Od:
Komentari: isključeni

ATINA/BRISEL – Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas rekao je danas da Grčka neće napustiti evrozonu, a ministar finansija Janis Varufakis poručio da je to nemoguće pošto ugovori Evropske unije ne predviđaju takvu opciju.
Grčka ne može da izađe iz evrozone, budući da ugovori Evropske unije ne predviđaju opciju izlaska neke zemlje iz monetarne unije, naveo je grčki ministar finansija Janis Varufakis u pismu upućenom evrogrupi, u kom je zatražio da postojeći paket međunarodne pomoći Atini bude produžen za mesec dana.
Prema kopiji pisma upućenog predsedniku evrogrupe Jerunu Dajselblumu u koju je Rojters imao uvid, Varufakis je naveo da je produženje programa potrebno da bi se uzeli u obzir rezultati referenduma kog je premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao za 5. jul i na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora.
„Ugovori EU ne sadrže stavku izlaska neke zemlje iz monetarne unije, a referendum ni direktno ni indirektno ne postavlja pitanje članstva Grčke u evrozoni“, ukazao je Varufakis.
„Naša vlada će u potpunosti ispoštovati rezultate referenduma i želeo bih da iskoristim ovu priliku da podsetim da he Grčka neodvojivi deo evrozone“, poručio je on.
Grčki ministar spoljnih poslova Kocijas rekao je danas kineskom ambasadoru u Grčkoj Dzuu Sjaoliju da Grčka neće napustiti evrozonu. On je dodao i da je spremna da nastavi sa unapređenjem bilateralnih odnosa sa Kinom i sa praktičnom saradnjom u svim oblastima.
Cipras je pisao predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, takođe zatraživši produženje programa pomoći, ali je Tusk odgovorio da ne vidi volju među članicama evrozone da pristanu na Ciprasov zahtev.
„Nakon konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula“, piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Rojtersu, poslatom u odgovor na Ciprasov zahtev da se kreditiranje Grčke produži za još mesec dana.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poslao je još jednu ponudu Atini u pokušaju da se postigne sporazum o novom paketu reformi u zamenu za finansijsku pomoć, pre nego što danas istekne krajnji rok za vraćanje grčkog duga Međunarodnom monetarnom fondu, za šta Atina nema sredstva.
Prema toj ponudi, Cipras trebalo bi danas trebalo da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, kao i da se obveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda.
Nema međutim, naznaka da je grčki premijer spreman da odustane od svoje odluke o odbacivanju ponude kreditora koju je više puta opisao kao „poniženje“ Grčke pre nego što je sazvao referendum.

Tanjug 30 Jun 2015 10:42
AP Foto/Petros Karadjias