018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Aranđelovdan jedan od najslavljenijih praznika

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Danas je Aranđelovdan, jedan od najslavljenijih praznika kod pravoslavnih Srba. To je slava mnogih Nišlija, ali i brojnih ustanova. U narodu se veruje da sveti Aranđel meri duše pred paklom, pa kome pruži dlaku da predje preko reke – on je grešan, a kome doda brvno – pronaći će put do raja.

Mnoge Nišlije rano jutros bile su na liturgiji. Praznik posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, koje su učestvovale u stvaranju sveta jedna je od najčešćih krsnih slava pravoslavnih Srba. Sveti arhangel Mihailo, prisutan je ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama. Obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

Ovaj praznik pravoslavni Srbi slave kao Aranđelovdan, a u narodu se veruje da je sveti arhangel „živi svetac“, pa se u nekim krajevima na slavske obrede ne iznosi žito.

Međutim, crkva kaže da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali Svetom arhangelu Mihailu.

Mnoga su narodna verovanja o ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Na pravoslavnim ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci.

 

Povezane vesti