018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Antikorupcijski dijalog završio kao monolog (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Iako su pozvani, na antikorupcijski dijalog o zloupotrebama u predškolskoj ustanovi Pčelica, direktor Zoran Jonić i načelnica gradske Uprave za obrazovanje Jelica Velaja nisu se pojavili. Predstavnici sindikata “Nezavisnost“ izneli su niz optužbi na račun rukovodstva “Pčelice“ i uslova rada u vrtićima koje je direktor Jonić u telefonskom razgovoru za NTV demantovao i obećao javno obraćanje po okončanju sudskog postupka koji vodi protiv sindikata “Nezavisnost“
Tokom četiri decenije rada u predškoskoj ustanovi “Pčelica“ predsenica sindikata “Nezavisnost“ u “Pčelici“ Marica Božić, kako kaže, ne pamti goru situaciju. Razlozi za nezadovoljstvo su, kaže, brojni – mobing, nepotizam, neravnopravnost zaposlenih. Sve to dovodi i do loših uslova rada.
Nesuglasice između direktora “Pčelice“ Zorana Jonića i sindikalaca traju već više od godinu dana. Netrpeljivost je te dve strane dovela i do suda.
Antikorupcijski dijalog podrazumevao je osim sindikalaca i civilnog sektora, i prisustvo direktora Jonića i načelnice Uprave zaobrazovanje Jelice Velaje. S obzirom da se oni nisu pojavili, dijalog se, zapravo, pretvorio u monolog.
Direktor “Pčelice“ Zoran Jonić je u telefonskom razgovoru za Nišku televiziju rekao da na Antikorupcijski dijalog nije došao jer je sudski postupak protiv sindikata u toku i da će javno istupiti tek po okončanju procesa. Na kritike sindikalaca da su se neke javne nabavke sprovodile bez tendera, on kaže da njih sprovodi grad, a na primedbe da su, zbog manjka od milion i 600 hiljada dinara, kao kolateralna šteta otkaz dobile dve radnice iz kantine, Jonić uverava da su zbog pomenute pronevere bez posla ostali i njihovi direktni nadređeni.
Od jeseni će se, prema rečima Gavrilovića, poput niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma, ovakva tela formirati i u drugim većim gradovima Srbije.