018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Andžej Duda zvanično pobednik izbora u Poljskoj

Od:
Komentari: isključeni

VARŠAVA – Pobednik predsedničkih izbora u Poljskoj Andžej Duda je danas zvanično proglašen novoizabranim predsednikom države na svečanoj ceremoniji u poljskoj prestonici Varšavi.
Ceremoniji, na kojoj je 43-godišnji advokat Duda primio zvanični dokument koji potvrđuje da je pobednik izbora i novi predsednik države, prisustvovali su poljska premijerka Eva Kopač, više poljskih zvaničnika i članovi Dudine porodice, prenela je agencija AP.
Novi predsednik Poljske, koji će tu funkciju zvanično preuzeti 6. avgusta, pozvao je danas aktuelnu vladu da ne preduzima nikakve veće promene politike dok ne stupi na dužnost.
Prema podacima poljske Centralne izborne komisije, konzervativac Duda je u drugom krugu predsedničkih izbora 24. maja dobio 51,55 odsto glasova, a njegov protivkandidat i doskorašnji predsednik Bronislav Komorovski 48,45 odsto glasova.
Donedavno relativno nepoznat, kandidat nacionalno-konzervativne Stranke za pravo i pravdu, Duda je odneo neočekivanu pobedu na izborima, što bi moglo promeniti dosadašnju politiku najveće ekonomije istočne Evrope prema EU i ugroziti njen ulazak u evrozonu.
Duda je u predizbornoj kampanji istakao je da bi Poljska trebalo da uvede evro „tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu“, preneo je „Dojče vele“.

Tanjug 29 Maj 2015 15:24
AP Foto/Czarek Sokolowski