018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

AMS započeo akciju besplatne provere ispravnosti vozila

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Auto-moto savez Srbije (AMS S) i Uprava saobraćajne policije započeli su danas akciju besplatnog pregleda tehničke ispravnosti vozila na 120 mesta širom Srbije, koja će trajati do 27. juna.
Tradicionalna akcija „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“ se organizuje u saradnji sa Asocijacijom tehnickih pregleda vozila, a predsednik AMS S Mirko Butulija je na konferenciji za novinare upozorio da vozači često nisu svesni da su im vozila neispravna i da je u dosadašnjim akcijama utvrđeno da je čak trećina vozila u Srbiji tehnički neispravno.
„Omogućili smo svim vozačima u Srbiji da besplatno provere tehničku ispravnost vozila i pozivam ih da iskoriste tu priliku, pogotovo zato što je pred nama sezona godišnjih odmora“, rekao je Butulija u sedištu AMS S i dodao da se akcija sprvodi 26. godinu zaredom.
Kroz više od 10.000 tehničkih pregleda obavljenih tokom protekle godine u akciji „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“ utvrđeno je da je gotovo svako treće pregledano vozilo bilo neispravno.
U letnjoj akciji utvrđeno je da trećina vozi sa neispravnim kočnicama, oko 13 procenata sa neispravnim sistemom za upravljanje, a 31 odsto sa neispravnom svetlosnom signalizacijom.
On kaže da su sada uslovi dobri za saobraćaj zbog čega vozači imaju više samopouzdanja i pozvao ih da obrate pažnju na brzinu i ispravnost vozila, što je preduslov za bezbednu vožnju, a posebno zbog intenzivnijeg saobraćaja u letnjem periodu.
Butulija je kazao da MUP kao promoter učestvuje u toj preventivnoj akciji i dodao da zainteresovani na sajtu AMS S-a mogu da nađu spisak mesta na kojima može da se obavi besplatan tehnički pregled.
„Veoma je važno da ovu akciju iskoristi što više vozača, jer sa brojem tehničkih ispravnih vozila raste bezbednost saobraćaja, time se sprečavaju ljudske žrtve i dugoročno kreira odgovorna saobraćajna kultura u Srbiji“, istakao je Butulija.
Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić je rekao da iz statistike ne može jasno da se vidi koliko tehnička neispravnost kao uzrok učestvuje u izazivanju saobraćajnih nezgoda i stradanja, što je posledica propusta u evidentiranju tih podataka.
On je dodao da se, prema zvaničnim podacima, tehnička neispravnost pojavljuje sa svega dva odsto kao uzrok nezgoda, što nije realno.
„Tehnička neispravnost značajno više doprinosi kao uzrok saobraćajnih nezgoda nego što to brojevi govore i zato smo sa zadovoljstvom prihvatili predlog AMS S da zajedno sprovedemo ovu akciju“, naveo je Rebić dodajući da Uprava saobraćajne policije podržava ovakve akcije.
On očekuje da će značajan broj vozača proveriti besplatno tehničku ispravnost vozila.
Rebić je najavio da će, kada ta akcija bude završena, pojačati kontrole tehničke ispravnosti vozila i kažnjavati vozače koji upravljaju neispravnim vozilima.
Kako je rekao, Uprava je u procesu formiranja nove baze podataka koja će omogućiti da se evidentiraju i sekundarni uzroci nezgode i već od naredne godine baza podataka će biti jasnija i slikovitija i znaće se tačno u kom procentu tehnička neispravnost učestvuje u nezgodama.
„U toku prethodne godine je zbog tehničke neispravnosti kažnjeno blizu 17.000 vozača, a taj broj je u prvih pet meseci 2015. nešto povećan pošto je evidentirano više od 8.000 slučajeva tehničke neispravnosti, dok je u istom periodu prethodne godine bilo oko 5.500″, naveo je Rebić.
Generalni sekretar AMS S Predrag Đurđev je zahvalio gostima iz policija na učešću u akcijama AMS S – a za bezbednost saobraćaja ističući da saradnja sa MUP-om Srbije nikada nije bila jača.
„Saradnja će biti nastavljena kroz mnogobrojne akcije koje ćemo organizovati, poput akcije za motocikliste – Kaciga glavu čuva i nadam se da ćemo uspostaviti tradiciju i kvalitet koji će biti prepoznatljivi i narednim generacijama“, dodao je Đurđev.
Uprava saobraćajne policije će tokom trajanja ove zajedničke akcije u redovnim saobraćajnim kontrolama obaveštavati vozače da mogu da besplatno prekontrolišu svoja vozila.

Tanjug 22 Jun 2015 15:17
Foto Tanjug,S.Radovanović