018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Američka flota plovi ka Siriji

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi:

Američke pomorske snage plove u pravcu Sirije dok predsednik SAD Barak Obama razmatra mogućnost vojne akcije zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Američki zvaničnici za bezbednost rekli su danas Asošiejted presu da je ratna mornarica poslala svoju Četvrtu flotu u istočni Mediteran.

Četvrta flota je sposobna za različita vojna dejstva, među kojima je ispavljivanje krstarećih projektila „tomahavk“, kao u slučaju intervencije protiv trupa Moamera el Gadafija tokom građanskog rata u Libiji 2011. godine.

Međutim, prema rečima zvaničnika, flota nije dobila naređenje za bilo kakav napad na Siriju.

Obama je izjavio da bi brza intervencija u Siriji bila daleko problematičnija zbog koraka koji se prethodno moraju obaviti u međunarodnoj zajednici.

Bela kuća je saopštila da će se Obama danas sastati sa svojim savetnicima za nacionalnu bezbednost da razmotre moguće poteze SAD u vezi sa Sirijom.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće je precizirao da je Obama naredio svojim obaveštajnim službama da „prikupe činjenice i dokaze kako bi se utvrdilo šta se dogodilo u Siriji“.

„Kada budemo proverili činjenice, predsednik će doneti odluku kako ćemo odgovoriti“, rekao je taj zvaničnik, a prenela agencija AFP.

On je dodao da Bela kuća ima „paletu opcija na stolu“. Kako je objavio „Njujork tajms“, jedna od njih jevazdušni udar po ugledu na NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

„Radićemo promišljeno kako bismo doneli odluke u skladu s nacionalnim interesima“, kazao je on.

U noći s petka na subotu američki sekretar za odbranu Čak Hejgel najavio je raspoređivanje vojnih sredstava kako bi se ponudile „opcije“ predsedniku, ako Obama bude morao da izda naredbu za intervenciju u Siriji.

Visoka predstavnica UN za razoružanje stigla je danas u Damask, kako bi izdejstvovala dozvolu ekspertima UN da izađu na teren i ustanove da li je bilo napada hemijskim naoružanjem.

Sirijski režim tvrdi da ne koristi hemijsko oružje

Sirijski režim nikada nije koristio hemijsko oružje, izjavio je ministar informisanja Omran el Zohbi, odbacujući time otpužbe opozicije.

„Nikada nismo koristili hemijsko oružje u Siriji, u bilo kom obliku, bilo da je reč o tečnom stanju ili gasu“, rekao je Zohbi u intervjuu arapskoj tv stanici, sa sedištem u Bejrutu.

Delove tog intervjua prenela je sirijska državna televizija, prenela je agencija AFP.

Nešto ranije, lider glavne opozicione grupe u Siriji Ahmad Džarba pozvao je zapadne zemlje da intervenišu povodom napada u predgradju Damaska za koji se sumnja da je izvršen hemijskim oružjem i u kom je poginulo 1.300 ljudi.

NVO: Ubijeno više od 300 ljudi

Sirijska opservatorija za ljudska prava je objavila da su u napadu „toksičnim gasom“ u predgradu Damaska poginule 322 osobe, uključujući 54 dece.
U napadu su stradale 84 žene, na desetine pripadnika pobunjeničkih snaga, dok 16 tela nije identifikovano, saopštila je ta organizacija sa sedištem u Londonu, prenosi AFP.

Organizacija Lekari bez granica (LBG) objavila je da je 3.600 Sirijaca, koji su dospeli i bolnice u rasponu od tri sata na dan navodnog napada hemijskim oružjem, imalo „neurotoksične simptome“, a 355 od njih je preminulo.

Po rečima Barta Jansensa, direktora operacija LBG, simptomi pacijenata su „snažno ukazivali na masovnu izloženost neurotoksičnim agensima“.

Povezane vesti