018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ambasador Italije predložio otvaranje departmana za italijanski jezik u Nišu (VIDEO)

Turizam, privreda i kultura su glavne oblasti u kojima je moguća saradnja između grada Niša i Italije, rekao je prilikom posete Nišu ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.
Ovom prilikom ambasador je predložio otvaranje departmana za italijanski jezik na niškom Univerzitetu, koji bi finansirala vlada Republike Italije. Manco se upoznao i sa predstavnicima italijanskih kompanija koje posluju u Nišu, kao i sa aktivnostima društva Dante Aligijeri.

Prvi put u svom desetomesečnom mandatu ambasador Italije Đuzepe Manco posetio je Niš. Kako je istakao, turizam, privreda i kultura su glavne oblasti u kojima bi Niš i Italija mogli da sarađuju.

Niš još ima neiskorišćene potencijale koji mogu da privuku italijanske privrednike, zaključio je ambasador Manco u razgovoru sa gradonačelnikom Perišićem. Zarad bolje saradnje grad bi mogao da se pobratimi sa italijanskom prestonicom.

U Srbiji posluje 500 italijanskih kompanija, među kojima je i Beneton, sa čijim rukovodstvom se, prilikom posete Nišu, takođe susreo ambasador Italije. Osim sa privrednicima, upoznao se i sa radom društva Dante Aligijeri. Niška podružnica postoji od 2001. godine sa ciljem da promoviše italijansku kulturu i jezik, ali i da pruži podršku italijanskim porodicama kojih u Nišu i okolini ima oko 180, kaže predsednica društva Slavica Mitić Paolilo.
Abasador je posetio i Univerzitet, a kako kaže, italijanska vlada bi mogla da finansira otvaranje Departmana za italijanski jezik.

O ekonomskoj saradnji dve zemlje ambasador je govorio pred studentima i profesorima Ekonomskog fakulteta, gde je posebno istakao i važnost dobre političke veze između Srbije i Italije.
Manco je posetio i dom “Duško Radović” koji je zahvaljujući podršci italijanskog nevladinog sektora formirao uslugu “Mala domska zajednica” gde su izmeštena deca iz Kuline, po ugledu na itailijanski model deinstitucionalizacije i inkluzije dece ometene u razvoju.

http://youtu.be/6pLoi_nSh24

Povezane vesti