018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ambasador Belorusije u Nišu

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Mogućnosti za saradnju između Srbije i Belorusije su brojne, posebno u oblasti javnog gradskog prevoza, jer je Belorusija poznata po proizvodnji autobusa, trolejbusa, tramvaja i vozila uopšte, rečeno je na sastanku gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića i beloruskog ambasadora Vladimira Čuševa. Gradonačelnik Perišić je najavio i mogućnost da se na niškim ulicama ponovo nađu tramvaji.

Srbija i Belorusija su dve bratske slovenske države, pa bi saradnja mogla da bude na mnogo višem nivou nego što je sada, istakao je Perišić. On je podsetio da delovi za autobuse koji se proizvode u kragujevačkoj fabrici “Vulović transport” dolaze iz Belorusije. Nekoliko tih modernih klimatizovanih autobusa odnedavno je i na niškim ulicama.

S obzirom na to da je Belorusija poznata i po proizvodnji tramvaja, gradonačelnik Perišić nije isključio mogućnost da bi ova prevozna sredstva posle više od pola veka, mogla ponovo da se nađu na niškim ulicama.

Ambasador Belorusije Vladimir Čušev je ovaj sastanak ocenio veoma konstruktivnim, a gradu Nišu je ponudio bratimljenje sa beloruskim Vitepskom, koji je glavni grad istoimene oblasti i jedan od najstarijih u toj zemlji. On je dodao da cilj Belorusije nije samo saradnja sa Beogradom, već sa svim regionima podjednako.

Perišić i Čušev su istakli da kada je reč o sportu i kulturi, između Srbije i Belorusije već postoji odlična saradnja, pa se nadaju da će takav slučaj, u bliskoj budućnosti, biti i sa privredom.

Povezane vesti