018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Aleksinac: Realizovan projekat plastenika za proizvodnju jagoda (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Poljoprivredna škola „Šumatovac“ iz Aleksinca u saradnji sa danskim programom “Fruits and berries” za dva meseca realizovala je projekat plastenika za proizvodnju jagoda vredan 20.000 evra. Reč je o oglednom dobru, prvom ovakve vrste u aleksinačkom kraju, koje će poslužiti za obuku profesora i đaka, ali i za transfer znanja i visokih tehnologija u proizvodnji hrane na male proizvođače i poljoprivredna gazdinstva. Program za podršku voćarstva u južnoj Srbiji „Fruits and berries“ pronašao je prave partnere u proizvodnji jagodičastog voća uz primenu nauke i savremenih tehnologija.

U Poljoprivrednoj školi „Šumatovac“ u Aleksinacu, na prostoru školske ekonomije podignut je plastenik za gajenje jagoda sa tzv. hidroponskim sistemom u zatvorenom prostoru. Projekat je najvećim delom finansirao program danske vlade „Fruits and beries“, uz pomoć lokalne samouprave i Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

U Poljopirvrednoj školi „Šumatovac“ kažu da su za samo dva meseca, velikim zalaganjem nastavnika i đaka, uspeli da ovaj pilot projekat privedu kraju. Podigli su savremen plastenik i instalirali najsavremeniju opremu. Reč je o računarskoj tehnici koja u plasteniku kontroliše prihranu, navodnjavanje i mikroklimu.

U Programu za razvoj voćarstva u južnoj Srbiji, koji finansira vlada Kraljevine Danske, ističu da su zadovoljni sardnjom sa Poljoprivrednom školom, opštinom Aleksinac i Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu.

Savremena poljoprivreda, pored oslonca u tradiciji bavljenja ovom delatnošću, mora iću u korak sa vremenom i najmodernijom tehnlogijom u proizvodnji hrane. To je jedini način da se u Srbiji proizvede hrana koja će biti konkurentna na svetskom tržistu. Budućnost Srbije je u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, rečeno je na svečanosti u Poljopirvednoj školi „Šumatovac“, povodom okončanja projekta gajenja jagoda hidroponskim sistemom.

Povezane vesti