018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Aldžazira“ o privatizaciji medija u Srbiji (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Novim zakonom od Nove godine menja se način finansiranja medija u Srbiji. To će se raditi preko konkursa. Zakon o javnom informisanju predviđa i povlačenje drzave iz vlasništva medija.

To je pobudilo pažnju predstavnika lokalnih medija koji su o tome debatovali na konferenciji u Nišu, a o kojoj su izveštavali i svetski mediji.

Država će se u potpunosti povući iz vlasničke strukture medija. To, prema novom Zakonu o javnom informisanju, podrazumeva i prelazak sa modela direktnog finansiranja na projektno finansiranje medija. Za „Aldžaziru“ o tome je govorio zamenik glavnog i odgovornog urednika Niške televizije Milan Petković.

Dosadašnje finansiranje imalo je svoje probleme, ocenjuju predstavnici medija.

Na privatizaciju trenutno čeka 81 medij. Proces izlaska države iz vlasništva medija bi trebalo da bude okončan do sredine sledeće godine.

Privatni mediji u tome vide dobru odluku države.

Iako se tvrdi  da EU zahteva privatizaciju medija, predstavnici delegacije Evropske unije insistiraju, kako kažu, na transparentnosti vlasništva u medijima.

U Srbiji postoji 1330 glasila, a 81 medij čeka na privatizaciju. Ako se do jula  2015. ne javi nijedan kandidat za kupovinu, a zaposleni odbiju da preuzmu upravu, televizija se briše iz registra.

Povezane vesti