018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Al Kaida preuzela odgovornost za napad na „Šarli ebdo“

Od:
Komentari: isključeni

SANA – Ogranak terorističke organizacije Al Kaida u Jemenu preuzeo je danas odgovornost za napad na redakciju satiričnog francuskog magazina „Šarli ebdo“ u Parizu pre nedelju dana kada je ubijeno 12 ljudi.
„Mi, Al-Kaida na Arapskom poluostrvu (AQAP) preuzimamo odgovornost za tu operaciju kao osvetu za Alahovog izaslanika“, naveo je jedan od komandanata grupe Naser al Ansi u video poruci, prenela je agencija AFP.
Komandant AQAP pojavio se u 11-ominutnoj video poruci koja je danas postavljena na internet i rekao da je masakr u redakciji „Šarli ebdo“ rezultat „osvete“ pošto je ogranak Al Kaide „izabrao svoj cilj, izložio plan i finansirao operaciju“.
Al Ansi je istakao da Francuska spada u „društvo Satane“ i upozorio na nove „tragedije i nasilje“, dodaje AP.
AP navodi da AQAP smatra da, objavljena karikatura proroka Muhameda u satiričnom francuskom magazinu „Šarli ebdo“ uoči masakra prošle nedelje, predstavlja uvredu islamske vere.
Braća Said i Šerif Kuaši su 7. januara ubili 12 ljudi u napadu na redakciju „Šarli ebdo“, uključujući petoricu najboljih karikaturista i tri člana redakcije. Oni su posle napada vikali da su „osvetili proroka Muhameda“.
Tanjug 14.01.2015 11:51
AP Photo/Thibault Camus, File