018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ako potraje štrajk na Filozofskom, godina će biti prekinuta

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ukoliko protest na Filozofskom fakultetu u Beogradu potraje školska godina će biti prekinuta, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehmnološkog razvohja Srđan Verbić. Kaže da se traže sve mogućnosti da se štrajk prekine.„Ako potraje štrajk, školska godina će biti prekinuta“, poručio je ministar novinarima u pauzi skupa Dostignuća mladih u Srbiji.
„Mislim da je Filozofski fakultet uradio dosta toga, možda ne pravovremeno, možda su neke stvari mogle da budu urađene ranije po pitanju zahteva onih koji blokiraju fakultet“, rekao je ministar i dodao da ne želi da razmišlja o tome šta bi sve moglo da se desi, ako država počne akciju koja bi se ticala statusa fakulteta.
Verbić je poručio danas da će jedino ustanovljavanje platnih razreda rešiti problem prosvetnih radnika, istakavši da taj posao ne može da bude završen „prekosutra“.
„Jedino pravo rešenje za status nastavnika je da budu u pravoj platnoj grupi, da to definišemo i da to usvoji skupština…To nije nešto što ćemo imati prekosutra kao rezultat, ali smatramo da je prioritet. Jedino kada nastavnici budu imali platu koja je u skladu sa njihovom odgovornošću i nivoom obrazovanja tek tada ćemo imati rezultat“, rekao je Verbić novinarima u pauzi skupa Dostignuća mladih u Srbiji.
Kaže i da očekuje da kolektivni ugovor bude završen i pre roka, odnosno januara 2015. godine.„Otpočet je rad na izradi kolektivnog ugvora što je bio zahtev sindikata i očekujemo da on bude završen pre roka“, kazao je ministar.
On je ponovio da jedino zahtev o izuzimanju od smanjenja plata prosvetnih radnika ne može da bude ispunjen, a najavio da će sutra razgovarati sa predstavnicima sindikata o kolektivnom ugovoru.
„Treći zahtev je onaj koji je najvažniji za mnoge predstavnike sindikata i to je onaj zahtev kome ne možemo da izađemo u susret“, rekao je Verbić.
Tanjug 26.11.2014 09:58
Foto Tanjug, O. Toskić, arhiva