018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Akcija “Vektorske zarazne bolesti – mali ubod, velika opasnost’ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

“Vektorske zarazne bolesti – mali ubod, velika opasnost“,tema je ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja, koji će zvanično biti obeležen 7. aprila. U nameri da da podignu nivo svesti o preventivi i posledicama bolesti koju prenose mali organizmi takozvani vektori, predstavnici Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja, studenti strukovnih studija Medicinskog fakulteta i volonteri Crvenog krsta, delili su šetačima u Tvrđavi poučne tekstove o simptomima i sprečavanju ovih bolesti.

Na 100.000 ljudi u Srbiji godišnje 13 oboli od vektorskih zaraznih bolesti, koje najčešće prenose komarci, peščane muve i krpelji. Na mestu ujeda javlja se bubuljuca, da bi se potom, crvenilo proširilo uz povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima. Lokalne limfne žlezde mogu biti uvećane i bolne. Ukoliko se ne leči u početnoj fazi, posle 6 do 8 nedelja, može doći do lajmske bolesti, koju karakteriše zapaljenje moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa.

Omiljeno stanište krpelja je visoka trava, ali se rado penju i u guste krošnje. Odatle padaju, pa se njihovi ujedi mogu naći i na glavi i vratu slučajnih polaznika. Najaktivniji su u periodu hranjenja, koji na našim prostorima traje od početka proleća do kasne jeseni. Zato, da bismo mogli da uživamo u prirodi, treba da sprovedemo i izvesne mere prevencije.

Ono što, takođe, treba znati i nije adut za odustajanje od preventivnih mera jeste i da svi krpelji nisu zarazeni uzročnikom lajmske bolesti, da zaražena osoba ne prenosi infekciju na zdravu, i da ova bolest može da se leči, ukoliko se otkrije na vreme.

Povezane vesti