018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Akcija povodom Evropskog dana srčane slabosti (VIDEO)

Komentari: isključeni

Evropski dan srčane slabosti lekari Instituta „Niška Banja“ obeležili su akcijom, u okviru koje su bili na raspolaganju Nišlijama. Kako kažu stručnjaci, u Evropi trenutno deset miliona ljudi ima srčanu insuficijenciju, a svake godine oboli 3,6 miliona novih. Upravo zato bi trebalo više govoriti o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, kažu lekari.

Srčana slabost jedno je od najčešćih oboljenja današnjice, kažu stručnjaci. Redovna kontrola krvnog pritiska osnovni je uslov za dobru prevenciju, a fizička aktivnost jedini garant zdravog života bez kardiovaskularnih poremećaja, istakao je dr Dejan Simonović, kardiolog Instituta „Niška Banja“.

Otvaranjem kabineta za srčanu slabost i učestvovanjem u kreiranju registra obolelih od srčane insuficijencije, Institut aktivno učestvuje u prevenciji ovog oboljenja. Pored toga, lekarima je na raspolaganju najsavremenija medicinska aparatura za neinvazivno ispitivanje srčane funkcije.

Evropski dan srčane slabosti u Srbiji se obeležava od 2012. godine. Ovaj dan je osmišljen kako bi ukazao na važnost prepoznavanja srčane insuficijencije, uspostavljanja tačne dijagnoze I adekvatnog lečenja.

Povezane vesti