018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Akcija i pomoć“: Od kasetnih bombi i dalje stradaju građani (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Osobe sa invaliditetom i dalje se susreću sa brojnim problemima, a najvažnije pitanje je koliko se zakoni koji se odnose na njihova prava primenjuju, kažu iz Udruženja “Akcija i pomoć“. Članovi ovog udruženja organizovali su uličnu akciju kojom su sugrađane podsetili na težak položaj osoba koje su ostale invalidi od kasetnih bombi i da Srbija još uvek nije potpisala Konvenciju za zabranu korišćenja ove municije.

Od kasetne municije tokom NATO bombardovanja stradalo je oko 200 ljudi, a nakon prestanka od zaostalih bombi više desetina civila. Oni koji su pretrpeli fizičku ili psihičku povredu još uvek ne dobijaju adekvatnu pomoć države, jer Srbija nije potpisala Konvenciju koja zabranjuje upotrebu, proizvodnju i skladištenje kasetne municije, ali i koja uključuje pomoć žrtvama.

Iz Udruženja podsećaju da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani. Srbija, kao država žrtva, koja je inicirala donošenje i učestvovala u izradi teksta Konvencije o kasetnoj municiji, jedina je zemlja u regionu koja ovaj dokument nije potpisala.

Povezane vesti