018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Akcija Globalne ženske liderske mreže (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Šetnjom mentorki kroz grad i tribinom „Ženska prava u 21 veku“ obeležen je 8. mart u Nišu. Reč je o akciji Globalne ženske liderske mreže kojom se kao i u još 75 gradova u 53 zemlje skreće pažnja na ulogu žena u osvajanju i ostvarivnju prava žena. U okviru programa “Podeli svoje znanje – postani mentorka” i šetnjom kroz grad ilustruje se posvećenost žena u razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta. U Srbiji je prva mentorska šetnja organizovana 2008. godine u Beogradu i Nišu, kada se na jednom mestu okupilo više od petnaest uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, nevladinog sektora, kao i studentkinja, budućih liderki, u cilju razmene znanja, veština i iskustva.
Iako u „civilizovanom“ društvu žene imaju ustavom zagarantovana prava i jednakost sa muškim polom, u praksi to izostaje, pa sa pravom možemo postaviti pitanje jednakosti među polovima, istakle su učesnice debate „Ženska prava u 21 veku“. Da bismo ustanovili uzrok obespravljivanja žena neophodno je razmotriti istorijski razvoj uloge žene u društvu.
Ovakve programe podržava i Grad Niš koji je krenuo u implementaciju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na loklanom nivou.
Podsetimo, Evropski pokret u Srbiji već petu godinu za redom sprovodi ovaj program, u saradnji sa američkom ambasadom, Erste bankom i OEBS-om.