018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Advokatura prekida protest kada se usvoje izmene zakona

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Skupština Advokatske komore Srbije (AKS) donela je danas uslovnu odluku o prekidu protesta, pošto je odlučila da se obustava rada advokature prekine kada u Skupštini Srbije budu usvojene dogovorene izmene i dopune propisa o javnom beležništvu, odnosno kada budu objavljene u Službenom glasniku.
Većina delegata Skupštine AKS izjasnila se da prihvata sporazum o izmenama propisa o javnom beležništvu koje su usaglasili stručni timovi AKS i Ministarstva pravde, kao i izmene propisa o paušalnom oporezivanju.
Za prihvatanje sporazuma izjasnilo se 63 delegata, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.
Ministarstvo pravde bi u ponedeljak moglo da Vladi preda nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju koje su usaglasili stručni timovi.
Pošto Vlada usvoji predloge izmena zakona uputiće ih skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri.
Skupština bi mogla da se sastane u vanrednom zasedanju za desetak dana, tako da bi do kraja meseca advokatura mogla da počne sa radom.
Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.
Drugi zahtev je usvojen izmenom Uredbe krajem prošle godine, a treći smena ministra nije bio uslov za prekid štrajka.
Konferencija advokata Srbije preporučila je ranije danas Skupštini AKS da usvoji sporazum stručnih timova te komore i Ministarstva pravde o izmenama propisa o javnom beležništvu, nakon čega bi se stekli uslovi za prekid protesta advoakture koji traje četiri meseca.
Kako je saopšteno iz AKS, za prihvatanje sporazuma na Konferenciji je glasalo 454 advokata, protiv je bilo 176 advokata, a šest se uzdržalo od glasanja.
Konačnu odluku o prihvatanju sporazuma i prekidu protesta doneće Skupštine AKS, koja počela u 16 sati u Domu sindikata.
Na Skupštini AKS će delegati iz svih regionalnih advokatskih komora glasati o prihvatljivosti sporazuma i prekidu protesta advokature koji traje od 17. septembra prošle godine.
Kako je ranije najavljeno, nakon Skupštine AKS, biće održana i sednica Upravnog odbora AKS, posle koje bi čelnici komore trebalo da se obrate medijima.
Predsednik AKS Dragoljub Đorđević ranije je rekao da očekuje da će Skupština AKS doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u Skupštini Srbije i njihove objave u Službenom glasniku.
Takođe, advokatura je tražila da joj se do danas dostavi autentično tumačenje Ministarstva finanasija o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata.
Stručni tim AKS i Ministarstva pravde u sredu je završio tehničke ispravke i doterivanje predloženih izmena i dopuna zakona koje bi trebalo da Ministarstvo pravde predloži vladi, a ona da prosledi u skupštinsku procedudru.
Reč je o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.
Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.
Ministarstvo pravde u rekodrnom roku pokreće proceduru
Ministarstvo pravde će u rekordnom roku da inicira postupak izmena i dopuna zakona koji se tiču javnog beležništva u skladu sa sporazumom koji su postigli stručni timovi Ministarstva i Advokatske komore Srbije, izjavio je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.
„Ministarstvo će da uradi sve što je do njega da pokrene postupak. Drugo je do Skupštine Srbije, ali mislim da će Skupština imati razumevanja za situaciju i da od nje možemo da će nam izaći u susret i blagovremeno usvojiti
predložene izmene i dopune zakona, rekao je Backović Tanjugu.
Backović je naglasio da je Ministarstvo pravde veoma zadovoljno što je advokatura Srbije danas prihvatila sporaum stručnih timova AKS i Ministarstva.
„Mislim da je to bila prava odluka, odluka u interesu građana“, rekao je on.
Backović je naglasio bih potrebu da se pravosuđe što pre odblokira i napomenuo i da bi bilo neophodno da se što pre
advokati vrate na posao i počnu da pristupaju sudovima, kako bi i građanima omogućili pristup sudu.
Skupština AKS usvojila je danas sporazum stručnih timova Ministarstva pravde i AKS o izmenama i dopunama propisa o javnom beležništvu i odlučila da se protest koji traje već četiri meseca, prekine kada te izmene usvoji Skupština i kada se one objave u Službenom glasniku.
Kako stvari stoje Ministarstvo pravde bi u ponedeljak moglo da Vladi preda nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju koje su usaglasili stručni timovi.
Tanjug 16.01.2015 17:26
Foto Tanjug O. Toskić ilustracija