018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Advokatska komora Srbije: Ciljevi advokature ostali nepromenjeni (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je danas da su i nakon dva meseca protesta ciljevi advokature ostali nepromenjeni, kao i da se protest nastavlja obustavom rada, na osnovu odluke koju je donela skupština AKS 13. septembra. „Advokati su u pravu i to danas znaju već svi ljudi u Srbiji. Nastavljamo sa protestom do potpunog ispunjenja naših zahteva i nikakvi pritisci, medijske manipulacije, fantomska udruženja i javni apeli advokata, a zapravo budućih notara, neće nas pokolebati u našoj borbi“, navodi se u saopštenju.
Takođe su ponovljeni zahtevi advokature koja je u štrajku od 17. septembra u celoj Srbiji, od kojih je prvi izmena zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona, koje advokatura smatra neustavnim.
Drugi zahtev se odnosi na regulisanje paušalnog oporezivanja, ali bez uslovljavanja prekidom obustave rada, a treći je smena ministra pravde Nikole Selakovića.
Advokatura smatra da promene zakona o javnom beležništvu moraju biti suštinske, a ne kozmetičke, kakve je, kako se navodi, „na neodgovoran način sproveo ministar pravde Nikola Selaković“.
AKS tvrdi da se tokom dva meseca primene javno beležničkog sistema dogodila nezapamćena pljačka budžeta Repbulike Srbije jer su, kako se ukazuje, sudovi u Srbiji – u gradovima i opštinama gde su uvedeni javni beležnici, ostali potpuno bez prihoda po osnovu overa.
AKS prikuplja podatke o tome i planira da ih objavi u toku sedmice.
„Doći će dan kada će javnost saznati astronomske zarade javnih beležnika i kada će svima biti jasno da je ovakav način uvođenja javnog beležništva u Srbiji bio jedan kriminalan poduhvat prelivanja državnog novca u privatne džepove. Za ovo je direktno odgovoran ministar Nikola Selaković“, navodi se u saospstenju.
Advokatura podseća i da je smenu ministra javno je predložila Agencija za borbu protiv korupcije.
AKS postoji već 153 godine i štiti interese advokata, kao i ljudska prava građana.