018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Advokati u sudnicama nakon usvajanja izmena (VIDEO)

Komentari: isključeni

Protest advokata Srbije zbog izmene zakona o javnom beležništvu, koji je počeo sredinom septembra prošle godine, polako dobija svoj epilog. Advokati su pretežno zadovoljni dogovorom koji su postigli sa ministarstvom, ali kako kažu u sudnice se vraćaju verovatno tek pošto parlament usvoji izmene koje pre toga odobri struka. Stav niške Advokatske komore podudara sa sa stavom advokatske komore Srbije.
Advokatske kancelarije zaključane su već četiri meseca. Ipak, protest advokata dobija epilog. Sporazum koji je potpisan sa nadležnim ministarstvom načelno je usvojen, a preporuka svim advokatima je da prihvate izveštaj stručnog tima. Advokatska komora u Nišu, koju čine advokatske zajednice iz Vranja, Leskovca, Pirota, Prokuplja i Aleksinca,saglasna je sa njihovim stavom.
Šesnaestog januara biće održan sastanak Skupštine Advokatske komore Srbije, kada će se tačno znati kada će se advokati vratiti u sudnice.
Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da je potpisani sporazum sa Ministarstvom pravde veliki uspeh advokature. Iako, kako kaže, postoje advokati koje su protiv sporazuma smatra daje zbog pravne sigurnosti građana neophodno prekinuti protest.