018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

YuRom Centar: Abnormalne kazne – posledica diskriminacije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Centar za ljudska prava u Nišu obratio se javnosti tvrdnjom da su dvojici Roma narušena prava tokom krivičnog postupka za više dela, zbog čega su osuđeni na trinaest i po, odnosno sedamnaest godina zatvora. To su rezultati projekta koji je Centar sproveo sa Udruženjem tužilaca Srbije, a predstavnici YuRom centra tvrde da je reč o diskriminaciji. Jedina preostala mogućnost im je molba za pomilovanje, koju su uputili predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Projekat “Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa” posebno se bavio dvojicom rođene braće romske nacionalnosti. Obojica su trenutno u zatvoru. Dejan Kurtić osuđen je za više sitnih i teških krađa u posebnim postupcima na ukupno  trinaest i po godina, dok je Elvir Kurtić u 25 prostupaka za ista krivična dela osuđen na ukupno 17 godina i 3 meseca robije. U Centru za ljudska prava tvrde da u postupcima protiv njih postoji niz propusta.

U YuRom centru tvrde da su ovolike kazne, između ostalog, posledica diskriminacije, ali i malog broja Roma koji su zaposleni u policiji i pravosuđu.

Prvostepene presude doneo je Osnovni sud u Nišu,i one su postale pravosnažne. I Dejan i Elvir podneli su molbe za pomilovanje predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, jer je, navode u Centru za ljudska prava, to jedino preostalo pravno sredstvo.

Povezane vesti