018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

ABA liga: Nova sezona – nova pravila

Komentari: isključeni

Nova sezona u regionalnoj ABA ligi donosi i nova košarkaška pravila koja je usvojila FIBA i koja danas stupaju na snagu.

U novoj sezoni timovi će nakon skoka u napadu, naravno uz standardni uslov da šut pogodi obruč, imati na raspolaganju samo 14 sekundi za novi napad, a ne pun napad od 24 sekunde kao što je do sada bio slučaj.

Pored toga, u polukrugu ispod koša sviraće se samo namerni prekršaji, dok „obični“ faulovi odlaze u istoriju. U slučaju tehničke greške izvodiće se po samo jedno bacanje, dok će u poslednja dva minuta utakmice svaki trener moći da iskoristi samo po dva tajmauta.

Za razliku od prošle, ove sezone je unapred najavljeno (i valjda potvrđeno) da će u Evroligu ići prvak ligaškog dela takmičenja, kao i pobednik doigravanja. Ukoliko je šampion u oba slučaja isti, u Evroligu će ići drugoplasirani sa tabele, a ne finalista doigravanja, što je malo čudno i srozava značaj doigravanja, za koje je još neizvesno da li će se konačno igrati kao plejof ili kao Fajnal-For.

U kvalifikacije za Evroligu ide trećeplasirani sa tabele u ligaškom delu, dok će u ULEB kup ići četiri ekipe. Prvi „ulebovac“ biće četvrta ekipa na tabeli, dok će ostala tri predstavnika biti najbolji klubovi iz Srbije, Hrvatske i BiH koji nisu osigurali učešće u Evroligi.

Od ove sezone ekipe sa specijalnom pozivnicom (MZT Skoplje, Solnok) takođe se ravnopravno takmiče za mesta u Evropi preko ABA lige.

Povezane vesti