018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

78 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA

Opelom i polaganjem venaca odata počast je rodoljubima koji su pre tačno 78 godina poginuli pri bekstvu iz nacističkog logora na Crvenom krstu. Niški izviđači 59. put organizovali su marš “Tragom logoraša”, i po završetku ceremonije krenuli putem kojim su išli zatočenici u potrazi za slobodom.
U logoru na Crvenom Krstu odata je počast srpskim, romskim i jevrejskim zarobljenicima poginulim u proboju za vreme II Svetskog rata 1942. godine. Te godine iz samica iza bodljikavih žica pokušalo je da pobegne 147 logoraša, ali je četrdeset dvoje stradalo prilikom proboja.
Procenjuje se da je oko 30 hiljada ljudi prošlo kroz fabriku smrti na Crvenom krstu, dok je najmanje 12 hiljada ubijeno na Bubnju. Mnogi zatočenici prebačeni su u logor Sajmište i logore širom Evrope. Na sedamdesetosmogodišnjicu od proboja logora na Crvenom krstu, vence su položili potomci žrtava, pripadnici vojske, policije, predstavnici Grada i brojnih udruženja.
Dan pre obeležavanja godišnjice proboja, 11. februara preminuo je devedesetpetogodišnji Vladimir Jovanović, koji je iz rodnog sela Kravlje u zatočeništvo u Niš doveden krajem 44. godine, da bi ubrzo bio prebačen u logor Mathauzen. Upravo je ovaj jedini preživeli logoraš Mathauzena, neretko svedočio o tragičnoj sudbiji logoraša na Crvenom krstu.