018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

73 godine od proboja logora na Crvenom krstu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Na današnji dan pre 73 godine, logoraši su pokušali da pobegnu iz fašističkog logora na Crvenom krstu. Od 147-oro, pobeglo je njih 105, dok je osamdeset i dvoje poginulo tokom bekstva. U znak sećanja na žrtve, služen je parastos i položeni venci u delu logorskog kompleksa, gde je streljana poslednja grupa zatvorenika.
Posle bekstva 12. februara 1942. i još jednog u decembru iste godine,ovaj objekat postaje pravi logor smrti. Tokom Drugog svetskog rata, kroz njega je prošlo 30.000, a na brdu Bubanj streljano preko 10.000 ljudi. U njihov pomen služen je parastos, dok su vence, između ostalih, položili predstavnici Grada, Vojske, SUBNOR-a i društveno-političkih organizacija.
U čast stradalih, Savez izviđača Niša organizovao je marš “Tragom logorasa“, krećući se istom maršrutom, kojom su, logoraši bežali u noć.
Da je sećanje i interesovanje sve jače, ilustruje i podatak, da je broj posetilaca spomen-muzeja iz godine u godinu sve veće.
Povodom obeležavanja godišnjice bekstva logorašam organizaovana je i izložba fotografija “Iza žice“ autora Miloša Bjelice, kojom je, uz saradnju glumaca niškog Narodnog i Akademskog pozorišta, dočarana tortura nad nedužnim življem. Jedna od zanimljivosti jeste i da je u ovom sinonimu za mučenje, među ostalom decom rođen i reditelj Želimir Žilnik. Odavde su mnogi odvedeni u logor na Banjicu, i u Mat Hauzen blizu Linca u Austriji, gde im gubio svaki trag.

Povezane vesti