018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

66 godina Zavoda za zaštitu prirode (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Zavod za zaštitu prirode obeležava 66 godina rada i postojanja. Tim povodom u Galeriji „Srbija“ organizovana je prezentacija ove Ustanove, čiji je jedan od prioriteta realizacija dugoročnog Projekta „Natura 2000″.

Od ukupne teritorije Srbije, trenutno je zaštićeno oko 6 odsto njene teritorije. Na osnovu evropskog zakonodavstva, koje treba da uvrstimo u svoj sistem, do 2020, u našoj državi bi trebalo da bude zaštićeno oko 18 odsto ukupne površine.

Ona područja koja odlikuje izražena geološka, biološka, ekosistemska raznovrsnost, zbog čega se aktom o zaštiti proglašavaju zaštićenim područjima od opšteg interesa. Pod režim zaštite stavljaju se i ona područja koja su od značaja za opstanak migratornih vrsta shodno međunarodnim propisima. Takođe, zaštićena područja mogu se prekogranično povezivati sa zaštićenim područjima drugih država.

Zavod izrađuje studije zaštite prirodnih dobara su na raspolaganju svim zainteresovanim, privatnim ili fizičkim licima, kojima su dostupne u prostorijama biblioteke Zavoda.

Inače, među najugroženijim životinjama u Srbiji su beloglavi i suri orlovi, ptica eja i bela kanja, a među biljkama stahis milani, ramonda natalia i ramonda serbika. Zanimljivo je  da žalfija kao mediteranska biljka, severnije uspeva jedino u Sićevačkoj klisuri.

Povezane vesti