018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

50 godina kontinuiranog rada likovne kolonije “Sićevo” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Galeriji “Srbija” i u Paviljonu u Tvrđavi otvorene su dve izložbe slika posvećene    50 – godiđnjici kontinuiranog rada likovne kolonije “Sićevo”. Izložbu Narodnog muzeja, autora Mare Makarić, čine radovi nastali između 1964. i 1969. godine, a u Paviljonu u Tvrđavi , Galerija savremene likovne umetnosti predstavila je radove učesnika ovogodišnje kolonije. Autor ove postavke je SonjaVukašinović-Vučković .

Likovnu koloniju “Sićevo” osnovala je davne 1905 godine godine srpska slikarka Nadežda Petrović.U živopisnim predelima sela Sićeva okupljali su se umetnici iz Evrope , razmenjivali iskustva i stvarali svoja dela.Kolonija je nekoliko puta prekidala rad, najčešće zbog ratova. 1964.godine je obnovljena i cela ova kalednarska godina protiče u znaku velikog Jubileja, 50 godina kontinuiranog rada. U niškom Narodnom muzeju nalazi se bogata zbirka od 88 slika , koje su nastale  u periodu  između 1964 i 1969. godine. U Galeriji “Srbija” , prikazan je deo ovog značajnog umetničkog fonda..

U Paviljonu u Tvrdjavi predstavljeni su radovi umetnika koji su ove godine učestvovali u radu kolonije.U ovogodišnjem , jubilarnom sazivu , bilo je 12-oro umetnika.

Relaizaciju izložbe “Likovna kolonija Sićevo 1964-1969” u galeriji “Srbija”  finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a izložbu u Paviljonu u Tvrđavi Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, moćete pogledati do 10.decembra.