018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

40% stanovnika Srbije nema zavšenu srednju školu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Četrdeset odsto stanovnika Srbije nema završenu srednju školu, odnosno nema nikakvu radnu kvalifikaciju, istakao je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević. Sedamnaest odsto stanovništva Srbije je nepismeno, a 23 odsto ima završenu tek osnovnu školu, što znači da 40 odsto građana nema radnu kvalifikaciju, istakao je u gostovanju na RTS-u pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Pomoćnik ministra je ukazao da je Vlada Srbije prošle godine usvojila novi Zakon o obrazovanju odraslih, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Ovaj zakon predviđa da osnovno obrazovanje za odrasle traje tri godine – za godinu dana se savlada gradivo od prvog do četvrtog razreda, druge godine peti i šesti razred, a treće sedmi i osmi razred.

„Trend je svuda u svetu, pa i kod nas, da procenat pismenosti mora da se podigne. Jedan od osnovnih uslova za zapošljavanje je najmanje završena osnovna škola“, naglašava Antonijević.

Školovanje odraslih je besplatno. U Srbiji ima 13 škola za osnovno obrazovanje odraslih, a projektom „Druga šansa“ predviđena je nastava za odrasle u 70 redovnih škola, istakao je pomoćnik ministra prosvete.

Povezane vesti