018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

CESID:40 % građana iskazuje egzistencijalni strah (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Jedna trećina građana Srbije smatra da je višestranačka parlamentarna demokratija najbolji poredak, što predstavlja pad poverenja u demokratiju za 9% u odnosu na 2007. godinu, kada su rađena slična istraživanja javnog mnjenja.

Najviše zabrinjava podatak da čak 40% ispitanika pokazuje egzistencijalni strah. Ovo su rezultati istraživanja pod nazivom “Percepcija stanja demokratije u Srbiji “, koje su organizovali predstavnici Nacionalnog demokratskog instituta i Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Tokom februara i marta ove godine, na uzorku od 600 ispitanika na nivou Republike Srbije, obavljeno je istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta i CESID-a, koje daje odgovor na ključno pitanje – kako ljudi vide demokratiju u Srbiji.

Najveći pad poverenja građani su pokazali prema političkim strankama i predstavnicima državnih institucija.

Od 5. oktobra 2000, datuma koji smatramo prelomnim trenutkom i zaokretom u razvoju demokratije u Srbiji, u svim obavljenim istraživanjima, primetan je kontstantan pad poverenja građana u demokratski sistem. Na pitanje da li će biti protesta u Srbiji, 35% ispitanika odgovorilo je da ih neće biti, dok je 37% odgovorilo da će biti protesta, ali iz ekonomskih razloga.

Ipak, najviše poverenja građani imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu i školstvo, rečeno je na pres-konferenciji u „Media centru“.

 

 

Povezane vesti