018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

4.758 mesta na fakultetima Univerziteta u Nišu

Komentari: isključeni

Na trinaest fakulteta Univerziteta u Nišu ove godine biće mesta za 4.758 brucoša. O trošku države školovaće se nešto više od 3.000 studenata, dok će ostali svoje studije platiti sami, rekao je rektor Univerziteta, Dragan Antić, i dodao da se situacija u odnosu na prošlu godinu nije znatno menjala.

Na Univerzitetu u Nišu ističu da je broj studenata koji će ove godine upisati osnovne akademske studije usklađen sa potrebama tržista kod nas, kao i sa kapacitetima fakultetima. I ove godine će biti upisano 140 studenata više na fakultete sa čijim diplomama studenti imaju najviše izgleda da dođu do posla.

Kada je reč o budžetskim studijama, predloženo je da GAF upiše 240 studenata. Ekonomski fakultet upisaće 330, Pravni 310, a Medicinski fakultet 300 brucoša. PMF upisaće 339 brucoša o trošku države, a Tehnološki u Leskovcu 120. Učiteljski fakultet upisaće 110, Fakultet zaštite na radu 200, a Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja će o trošku države upisati 140 brucoša. Filozofski fakultet upisaće 320, a Fakultet umetnosti 38 studenata koji će se školovati o trošku budžeta.

Niški univerzitet brucošima nudi i nove studijske programe. Mašinski fakultet otvara inženjerski menadžment, a Filozofski od pre dve godine ima i Departman za francuski jezik i književnost, a otvoren je i novi za komunikacije i odnose sa javnošću.