018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

3. Skup numizmatičara i kolekcionara (VIDEO)

Kako je to kada inflacija naređa nule na novčanicama, neki od nas pamte iz sopstvene mladosti, a kako izgledaju ekstremni svetski primeri novca iz hiperinflacija, kada novčanica postaje manje vredna od papira na kome je štampana – moglo je da se vidi danas u Nišu, na trećem Susretu nimizmatičara i kolekcionara Srbije, koji je održan u prostoru Niškog sajmišta.

Niški zaljubljenici u stari novac, prstenje, mačeve, noževe, oružje, odevne i druge najrazličitije predmete, danas su uživali. Nekoliko desetina izlagača iz svih krajeva Srbije ponudilo je na štandovima Niškog sajmišta eksponate iz svojih vrednih kolekcija.

Ovde su mogli da se vide i ekstremni svetski komadi novca iz inflacija i hiperinflacija, kada su sami iznosi na novčanicama često bili manje vredni od samog papira na kome su štampane. Medju njima je i naš ,,crvendać“ iz devedesetih sa likom Jovana Jovanovića Zmaja, za koga kolekcionari kažu da je poseban i zato što je među svetskim rekorderima po broju nula u poslednjih pola veka. Navodno, po ,,vrednosti“ ga premašuje novčanica od 200 biliona zimbabveanskih dolara, koja je danas jako vredna, ali je, nažalost, ovde nismo pronašli.

Organizatori kažu da u Nišu ima dosta kolekcionara i numizmatičara, ali da mnogi i dalje ne shvataju vrednost i važnost predmeta iz brojnih privatnih kolekcija.

Niško sajmište, koje je građeno da bi bilo zatvorena pijaca nedaleko od Merkatora, sve češće je mesto ovakvih ali i mnogih drugih skupova, čime je, tvrde nadležni, opravdalo svoje postojanje.

Skup numizmatičara i kolekcionara u planu je i za narednu godin

Povezane vesti

  • Nikola

    Da li neko zna kada i gde se u Nišu održavaju susreti Numizmatičkog društva Konstantin Veliki, ako se uopšte održavaju?
    Hvala unapred.