018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

22. Međunarodni salon urbanizma (VIDEO)

Komentari: isključeni

Dvadeset drugi Međunarodni salon urbanizma održaće se u Nišu u galeriji Srbija od 8. do 13. novembra. Ove godine pristiglo je 119 radova, među kojima i 28 studentskih. Manifestaciju će sutra, sa početkom u 12 sati, otvoriti ministar građevinarstva Velimir Ilić i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Pored Srbije, radovima će se, tokom ovogodišnjeg Salona nadmetati učesnici iz  Grčke, Kipra, Hrvatske, Grčke, Bugarske i Republike Srpske. Pored studentskih, pristiglo je i 15 prostornih, 17 generalnih urbanističkih planova, 16 planova detaljne regulacije, 10 urbanističkih projekata i realizacija, 5 u kategoriji konkursa, 4 u oblasti zaštite životne sredine i 12 publikacija. Svi su podeljeni u 11 kategorija.

Pojedini gradovi, naročito oni koji imaju oko 30.000 stanovnika, takmiče se svojim planovima generalne regulacije koji su važan preduslov za dolazak stranih investitora. Za razliku od većih gradova, manjim su potrebna i manja sredstva za izradu takvog dokumenta, pa je to i razlog što neke veće lokalne samouprave još uvek čekaju na njegovu finalnu izradu, a među njima je i Niš..

Do kraja godine, Srbija će dobiti i novi zakon o planiranju i izgradnji kojim će biti pojednostavljena procedura za dobijanje građevinskih dozvola, što će, takođe, biti jedan od bitnih preduslova za dolazak stranih investitora. Organizatori ovogodišnjeg Salona su  Udruženja urbanista Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Grada Niša i Inženjerske komore Srbije. Najbolji učensici dobiće povelju i veliku nagradu Salona, kao i mogućnost da naredne godine budu članovi žirija.

Povezane vesti