018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

19. Međunarodni skup na Ekonomskom fakultetu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Redefinisanje dosadašnjeg modela transformacije privrednog rasta i razvoja jeste način na koji bi Jugoistočna Evropa mogla prevazići status nerazvijenog i prezaduženog regiona, jer će, u protivnom, predstavljati kočnicu razvoja cele Evrope. Ovo je poruka Međunarodnog naučnog skupa “Regionalni razvoj i demografski tokovi zemalja jugoistočne Evrope“, koji se 19. put održava na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Sve su veći rizici održivosti privrednog rasta na području Jugoistočne Evrope. To utiče na sve veću nezaposlenost i stvaranje ekonomskih razlika između Jugoistočne Evrope i Evropske Unije. Životni standard u Jugoistočnoj Evropi, 2013. godine bio je tri puta niži, odnosno stopa nezaposlenosti bila je tri puta viša u odnosu na prosek Evropske Unije. Zato je u Srbiji, kao i u ostalim balkanskim zemljama, trend odlaska u razvijenija područja iz godine u godinu sve veći.

U poslednjih 5 godina, u deo Srbije niže od Jagodine ulagano je svega 2 odsto stranih investija godišnje, što je dodatno uticalo na poražavajuću ekonomsku i demografsku sliku tog dela zemlje. Zato je neophodna strategija kontinuiranog razvoja, kako žitelji siromašnih područja ne bi osećali konstantnu egzistencijalnu nesigurnost, zbog koje odlaze u drzave Evropske unije,ili na neki drugi kontinent.

Na skupu ce biti prezentovano preko 60 radova,a ucestvuje preko 80 naucnika iz Slovenije,Makedonije,Bugarske,Rusije i Srbije..Strucnjaci isticu da migracije na Balkanu mogu biti zaustavljene,jedino ako se Vlade tih zemlja ozbiljno ukljuce u takve Projekte.

Povezane vesti