018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

17. Izložba ovaca okupila 22 odgajivača

Komentari: isključeni

Hranislav Jovanović iz sela Plužina, pobednik je 17. Izložbe ovaca, koja se tradicionalno održava u Svrljigu.

Ova izložba okupila je 22 odgajivača svrljiške autohtone rase – pramenke. Za Svrljiško jagnje, pored domaćih, zainteresovani su i inostrani kupci.

Stočarstvo predstavlja veliku razvojnu šansu opštine Svrljig.

- Svrljiško jagnje pravi je brend ovog kraja, stoga u narednom periodu planiramo da raznim subvencijama i stimulativnim merama pomognemo našim stočarima – istakao Milija Miletic, predsednik opstine na 17. izlozbi ovaca u Svrljigu.

Izložbi ovaca u Svrljigu, prisustvovali su i predstavnici Uprave za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša.

Po oceni stručnog žirija, izložba ovaca u Svrljigu pokazala je i kvalitet i kvantitet na istom mestu. Najbolji primerak ovce potiče iz stada Srđana Vasića iz sela Beloinje, a u kategoriji priplodnih grla, najbolji ovan je iz tora Cvetka Stankovicća iz Plužine. Dok je sveukupni pobednik 17. Izložbe ovaca u Svrljigu Hranislav Jovanović,.

U opštini Svrljig mladi bračni parovi i porodilje uživaju posebnu pomoć i beneficije, što predstavlja jednu od mera, kako bi se očuvalo stanovništvo i zaustavio trend iseljavanja iz ove opštine.

Pored najboljih svrljiških odgajivača ovaca, na izložbi su bili prisutni i odgajivači koza i to posebne autohtone balkanske koze, koja je poznata po visokim prinosima kvalitenog mleka i mesa.