018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

15 godina od bombardovanja Kliničkog centra (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Drastičan porast malignih oboljenja i autoimunih bolesti, poput dijabetesa – naročito kod dece, direktna je posledica NATO bombardovanja 1999. godine, rekao je danas direktor Dečije klinike u Nišu dr Saša Živić.

Živić je, zajedno sa drugim kolegama na Klinici za patologiju, koja je i najviše stradala 7. maja 1999. godine, ocenio da je napad na bolnicu i lekare, presedan nad presedanima i da se to – ne sme zaboraviti.

Pukom srećom, niko od zaposlenih u niškom Kliničkom centru, tog 7. maja 1999. nije poginuo, ali je bacanje zabranjenih kasetnih projektila na bolnički kompleks u Nišu, presedan nad presedanima, ocenili su lekari Kliničkog centra i predstavnici Udruženja ,,Dobra volja – život i ljubav“. Prof. dr Milorad Mitković, sadašnji direktor Klinike za ortopediju kaže da se nije moglo očekivao da će neko bilo kakvim oružjem napasti lekare i bolesnike.

Kasetne bombe, inače namenjene za uništenje ljudstva, padale su na samo par metara i od Dečije klinike, a rupe od gelera u zidovima – svedoče o ratnim strahotama i dan-danas. Dr Živić pritom ocenjuje da je drastičan porast malignih i autoimunih bolesti na jugu Srbije, naročito kod dece, direktna posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Klinika za patologiju bila je direktno pogođena. Projektili su bušili i međuspratnu konstrukciju, a jedan od zaostalih projektila stajao je punih šest godina ispod krova amfiteatra.

Tokom akcije ,,Milosrdni anđeo“, pored Kliničkog centra, kasetnim bombama 7. maja bombardovane su i ulice oko Univerziteta i pijace. U svim ovim napadima poginulo je 15 ljudi, a više od 50 je ranjeno.

Povezane vesti