018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

14. novembar – Dan borbe protiv dijabetesa (VIDEO)

Komentari: isključeni

Četrnaesti novembar, poznat je kao Dan borbe protiv dijabetesa. Slogan ovogodišnje kampanje je “Dijabetes-zaštitimo budućnost“. Tim povodom Dom zdravlja je organizovao akciju u saradnji sa Centrom za prevenciju i Savetovalištem za dijetalnu ishranu, gde su građani mogli da izmere sećer i čuju stručne savete u vezi preveniranja i lečenja ove bolesti.

U svetu sa dijabetom živi 371.000.000 ljudi, a 280.000.000 je pod visokim rizikom da dobije ovu dijagnozu. Očekuje se da će broj obolelih do 2030. godine, porasti na pola milijarde. Sudeći po odzivu preventivnim akcijama, izgleda da svest građana o ovoj bolesti ipak raste.

Za prevenciju i lečenje dijabeta, od ključnog je značaja prepoznavanje simptoma. Dijabetes i njegove komplikacije u velikoj meri se mogu sprečiti, za to na raspolaganju stoje dokazane i dostupne metode.

Zdrava ishrana je jedan od načina da se promeni tok ove bolesti koju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila epidemijom. Akciju besplatnog merenja šećera organizovalo je u Tržnom centru „Forum“ i Društvo za borbu protiv šećerne bolesti.

Preventivni Centar u Domu Zdravlja otvoren je od 7 do 14 sati, a prostorije Društva za borbu protiv šećerne bolesti, koje se nalazi u ulici Generala Milojka Lešjanina br.17, sredom od 18 do 20 sati. Jedna od ideja ovogodišnje kampanje jeste i podsticanje lokalnih zajednica da promovišu edukativne poruke i organizuju aktivnosti na jačanju svesti društva da je, ukoliko ne promenimo navike, dijabet globalna zdravstvena pretnja sa ozbiljnim i dalekosežnim posledicama.

 

Povezane vesti