018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

137 godina od osnivanja prve zdravstvene ustanove na jugu Srbije (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Vojna bolnica u Nišu obeležila je danas 137 godina postojanja. Ova značajna godišnjica obeležena je višestruko – polaganjem venaca na spomen piramidi u krugu same bolnice, izložbom pod nazivom “Srbija pamti savezničku Bizertu“ i svečanom akademijom u Domu Vojske.
Prošlo je tačno 137 godina otkako je u Nišu osnovana prva zdravstvena ustanova na jugu Srbije. Formirana neposredno nakon oslobođenja grada od Turaka, Vojna bolnica danas spada u najstarije i najuglednije medicinske i vojne ustnove u Srbiji. Osnovna delatnost joj je preventivno delovanje i sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih na primarnom, sekundarnom i delimično tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Godišnje u ambulanti zbrinjava oko 200 000, a klinički oko pet i po hiljada pacijenata dok se u laboratoriji obavi oko milion dijagnostičkih porcedura.
Na svečanoj akademiji u Domu vojske u Nišu dodeljene su i plakete za uspešnu saradnju predstavnicima Instituta za javno zdravlje, Rusko-srpskog humanitarnog centra i Udruženja potomaka ratnika.