018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

136 godina Narodne biblioteke “ Stevan Sremac” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Narodna bibliteka “Stevan Sremac”, 136.rođendan dočekuje sa više od 20.000 redovnih članova-čitalaca, a biblioteku dnevno poseti između 500 i 1000 ljudi. Najstarija ustanova kulutre u gradu je svoj rođendan proslavila uz prsustvo javnih ličnosti grada, koje su se danas našle i u ulozi bibliotekara.
Pre 136 godina vladika niški Jeronim 13. maja ostavio je testamentom niškoj biblioteci svoju kuću sa imanjem, novac i 2000 knjiga. U znak poštovanja prema ovom dobrotvoru, koji je uz Stevana Sremca i poznate gimnazijske profeosore toga vremena, postavio temelje ove ustanove, ovaj dan obeležava se kao Dan biblioetke.
Za ovaj rođendan, gosti biblioeteke, poznate ličnosti iz javnog života grada, preporučivali su i izdavali knjige. Među “novim bibliotekarima” našla su su i dva predsenika gradskih opština. Kažu da i pored mnogobrojnih obaveza, imaju dovoljno vremena za knjigu.
Predsednik opštine Pantelej je po obrazovanju profesor knjiženosti, pa je među knjigama “kao svoj na svome”.
Narodna biblioetka “Stevan Sremac” učestvuje i u ovogodišnjoj, 12. po redu “Noći muzeja”. Vrata će otvoriti u subotu, 16.maja u 18 sati, a građani će moći da vide izložbu časopisa iz bogatog fonda biblioteke koji do sada nisu bili dostupni javnosti.