018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

135 godina Vojne bolnice u Nišu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U prisustvu zaposlenih i mnogobrojnih gostiju, Vojna bolnica u Nišu obeležila je 135 godina rada. Od momenta kada je osnovana, 22. januara 1870. godine, ova zdravstvena ustanova usavršavala je svoje kadrove i obnavljala tehnologiju kojom raspolaže, kako bi pružila što kvalitetnije usluge pripadnicima Vojske i civilnom stanovništvu.

Vojna bolnica u Nišu osnovana je pre 135 godina odlukom Vrhovnog štaba srpske Vojske. Predstavljala je začetak organizovanog zdravstva na ovim prostorima i mogla je da primi 1000 bolesnika i ranjenika. Danas se u njoj godišnje hospitalizuje oko 6000 pacijenata, obavi 200.000 specijalističkih pregleda i blizu milion dijagnostičkih procedura. Specijalistički kadar je podmlađen, a permanentno se nabavlja i najsavremenija oprema.

Vojna bolnica ima razvijenu specijalističku i subspecijalističku službu svih grana medicine, a 7 stacionarnih odeljenja raspolaže sa 300 postelja. Rad sa civilnim sektorom uskoro će biti unapređen.

Ova zdravstvena ustanova je i nastavna baza Medicinskog fakulteta i Srednje medicinske škole u Nišu. Od osnivanja, lekari Vojne bolnice učestvovali su u brojnim međunarodnim mirovnim operacijama u Angoli, Kongu, Čadu i Ugandi.

Povezane vesti